Alles in één kastje

Door Alain op vrijdag 28 december 2007 17:00 - Reacties (6)
Categorie: Computers, Views: 3.275

Een poosje geleden heb ik een mailtje gestuurd aan @home met de vraag of we internet, digitale televisie en telefoon konden krijgen. Hierbij heb ik de voorwaarde gesteld dat ik één kastje wil. Het antwoord was dat hier wel aan gewerkt werd, maar dat men technish nog niet zover was. Met moeite te begrijpen, maar dan wacht ik even.

Inmiddels een jaar later bestaat zoiets blijkbaar nog steeds niet en wordt je overstelpt met kastjes om aan je broodnodige luxe te komen. Inmiddels werd het televisiemeubel aardig vol en het was echt tijd om te reorganiseren. De oude configuratie bestond uit een beeldbuistelevisie met DVD speler, video recorder en simpel surround setje. Dit heb ik vervangen door een LCD scherm met 60GB HD, Playstation 3 (ook voor DVD's afspelen), een decoder voor digitale televisie en het surround setje mocht blijven.

Ik heb elektrotechniek gestudeerd, maar wist niet dat zoiets simpels (althans, zo wordt het aangeprezen) zo ingewikkeld kan zijn. Het werkt allemaal wel, maar alles werkt met een omweg. Zo had ik de PS3 met een HDMI kabel aangesloten op de TV en de decoder via SCART op de TV. Dat was makkelijk, want alles werktte direct. Maar toen wilde ik wat opnemen en dat werktte gewoon niet. De TV deed alsof deze wat opnam, maar er werd niks opgenomen. Wat menu's doorgelopen en toen luktte dat ook, maar dan moet de decoder toevallig op de goede zender staan. Dus maar weer een coax kabeltje ertussen zodat we in ieder geval 'makkelijk' analoog op kunnen nemen.

Maar nu heb ik me dus in de situatie gebracht dat ik mijn vader van 69 jaar uit moet leggen dat hij voor het bedienen van de televisie afstandsbediening A nodig heeft, voor het overschakelen van zender meestal afstandsbediening B en soms afstandsbediening A. Voor het afspelen van een DVD moet hij de controller van de PS3 gebruiken met knopjes die teveel functie's hebben. Al met al heb ik me dus behoorlijk in de nesten gewerkt, maar gelukkig kunnen mijn ouders bereiken wat ze willen en zijn ze erg blij met de betere kwaliteit.

Maar waarom kan er nu niemand één kastje maken met één afstandsbediening waar alles uitkomt (digitale televisie & radio, internet, telefoon, media recorder) het liefst zoveel mogelijk draadloos. Waarom moet het anno 2007 (bijna 2008) nog zo moeilijk zijn.

Volgende: Even terugblikken op 2007 01-'08 Even terugblikken op 2007
Volgende: Ontwerpcursus en praktijk 12-'07 Ontwerpcursus en praktijk

Reacties


Door Tweakers user eXcyle, vrijdag 28 december 2007 17:27

Het probleem van te veel aan afstandsbedieningen is wel op te lossen met een universele afstandsbediening (bij voorkeur een Logitech Harmony :P)

En ik denk dat het probleem van alles in 1 gewoon de prijs is ... want wat nu als iemand alles wil afnemen , behalve internet,
Dan zal die gebruiker in de huidige situatie gewoon 1 kastje minder krijgen, terwijl als alles in 1 zit hij of een stuk functionaliteit van het apparaat niet gebruikt en hij (of de provider) hier wel voor betaald of er moet voor elke mogelijke combinatie een apart apparaat gemaakt worden.

Of je zal met insteek kaarten moeten gaan werken, maar volgens mij word het apparaat daar wel weer een aardig stuk groter van , en ook dit is een vrij dure optie, gezien het "moederbord" dan wel voorbereid moet zijn op alle mogelijke opties.

Door Tweakers user Alain, vrijdag 28 december 2007 17:53

En ik denk dat het probleem van alles in 1 gewoon de prijs is ... want wat nu als iemand alles wil afnemen , behalve internet
Ik denk dat veel mensen gebruik maken van de optie's die ik noemde, in mijn omgeving in ieder geval wel. Volgens mij gaat de totale prijs dan alleen maar naar beneden en kun je alles krijgen voor de prijs van alles behalve internet.

Het maken van meerdere kastjes kost vele malen meer in de productie kosten, maar het meest belangrijke denk ik: ze brengen meer op. In mijn ogen is dat de reden dat ik met een ongemakkelijk systeem zit ...

[Reactie gewijzigd op vrijdag 28 december 2007 18:02]


Door Tweakers user PcDealer, vrijdag 28 december 2007 18:58

Ik heb dat probleem met opnemen ook. Je kunt misschien de tuner volgorde wijzigen (zelf niet geprobeerd) in de te, of de volgorde van de opnemer en decoder veranderen. Het maakt veel verschil of de recorder direct op de tv of via de decoder is aangesloten. Ik krijg te maken met een andere F1/L1 opname kanaal.

Door Tweakers user Alain, vrijdag 28 december 2007 19:49

Ik heb een recorder in de tv. De tv neemt de source op die ingesteld is. Bij analoge televisie kun je het kanaal zelf bepalen, maar bij digitale televisie niet omdat de decoder dat bepaald. Het makkelijkste is dus een coax kabel en analoog opnemen. Een omweg is om het programma op de decoder te reserveren en de tv het digitale signaal te laten opnemen. Er moet dan alleen niet iemand aan de afstandsbediening van de decoder zitten, want dan gaat het mis. Dit probleem an sich wordt niet opgelost door één kastje, maar wel als dit kastje een media recorder bevat.

Zo kan ik me ook bedenken dat het handig is dat ik geen vaste telefoon meer heb, maar alleen een mobiele. Als ik binnen het wifi bereik van mijn kastje kom dan bel ik via internet en als ik daarbuiten kom bel ik via mijn mobiele provider.

De techniek laat het toe ...

Door Tweakers user AndriesLouw, zaterdag 29 december 2007 00:32

De Samsung TV van ons kwam standaard met een afstandsbediening waarmee je tot 4 extra "apparaten" kunt bedienden, zo bedienen wij nu de televisie, digitale decoder, DVD speler, en stereo-installatie met 1 afstandsbediening. Ik ben het wel eens met je dat al die functies ook makkelijk in 1 apparaat zouden moeten kunnen.

Door Tweakers user StefanDrissen, maandag 31 december 2007 00:52

Een universele afstandsbediening lost alleen het probleem op met betrekking tot ruimte op je salontafel / bank.

De oorsprong van het probleem begint toen televisies voor andere dingen werden gebruikt dan alleen televisie kijken. Met de introductie van de video recorder en games consoles / home computers had je al het gedoe dat deze op kanaal 33 (of zo) uitzonden. Dus op je televisie kanaal 33 programmeren op een voorkeurzender. Zelfs toen (midden jaren 80) was het lastig om uit te leggen dat als je een video wilde kijken dan moest je eerst de televisie op voorkeurzender X zetten, vervolgens je VCR aanzetten (uiteraard met ander afstandsbediening) en hier dan op afspelen drukken. Zodra je wat wilde opnemen moest je ook nog eens eerst alle voorkeurszenders ook op de VCR instellen. Toendertijd (in Nieuw Zeeland) was dit met twee zenders niet echt een probleem...

Het eenvoudig voorbeeld hierboven is redelijk in zijn vorm opgelost doordat televisies en dvd recorders met elkaar kunnen praten en dingen overnemen van elkaar, en dat de dvd recorder via scart de televisie kan laten overspringen naar dvd (ook al weigert mijn JVC dvd recorder mijn oudere Sony TV direct in s-vhs over te springen). Doordat beide apparaten dezelfde coax input krijgen is het probleem zo goed als opgelost.

Echter, met de introductie van digitale televisie is het helaas weer te moeilijk geworden. Er moet een kastje tussen de muur en je apparaten geplaatst worden dat slechts 1 (of als je geluk hebt 2) tuner(s) heeft. Oplossing hiervoor op termijn zou zijn dat fabrikanten hun televisies en dvd recorders voorzien van een eigen interne digitale tuner... of alle apparaten maar uit het raam te donderen en te vervangen door een apparaat - zijnde een media pc ( voorzien van minimaal twee tuners ;-) ), en dan ook voorzien van een leuke muisachtige / wiimote-achtige afstandsbediening...

Ook nog steeds vol verbazing wachtend op een simpel gebruikerskastje...

Reageren is niet meer mogelijk