Ontwerpcursus en praktijk

Door Alain op dinsdag 18 december 2007 18:29 - Reacties (1)
Categorie: Werk, Views: 2.355

Ik volg op dit moment een cursus 'Ontwerpen van scheepsinstallatie's' om te leren waar ik op moet letten bij het ontwerpen van scheepsinstallatie's. Ik ben nu bijna 3 jaar engineer en ben ook redelijk veel aan boord geweest, dus ik weet ongeveer hoe het er in de pratijk aan toe gaat.

Als ik de kennis die ik in de cursus op doe los laat op de manier waarop het in de praktijk gedaan (en goedgekeurd) wordt, dan zitten daar echt behoorlijke verschillen in. Sterker nog, als ik alles doorreken dan wordt mijn installatie onnodig duur, groot en onhandelbaar. Nu valt het in mijn vak meestal wel gunstig uit, al komt het incidenteel wel voor dat er een kabeltje op het voorschip ligt te knetteren (kortsluiting) terwijl er geen beveiliging aangesproken wordt.

Ik vraag mij alleen wel af hoe dit gaat bij bijvoorbeeld het bouwen van bruggen en gebouwen. Wordt dat wel allemaal voor de uitersten doorgerekend of zou het incidenteel voor kunnen komen dat er wat mis gaat? Of zijn wij elektrotechniekers gewoon mierenneukers ...

Volgende: Alles in één kastje 12-'07 Alles in één kastje
Volgende: Vismarkt in Haulien 12-'07 Vismarkt in Haulien

Reacties


Door Tweakers user -Niels-, woensdag 19 december 2007 00:18

Daar bestaat iets heel leuks voor, een veiligheidsfactor.
Bij kritische installaties als bruggen en andere dingen waarbij er vervelende dingen gebeuren als t kapot gaat gaat er gewoon een factor 1,5-3 overheen.

En uiteraard gaat t na de ontwerper via de rekenkamer naar een bedrijf wat gespecialiseerd is in het doorrekenen van constructies, daar word (vaak) ook de uiteindelijke verantwoordelijkheid gedragen voor het voldoen van de constructie.

Wat betreft hoe nauwkeurig alles word uitgerekend, t word gewoon in een computer "gegooid" die een tijd aan t rekenen gaat en dan kun je precies bepalen wat de krachten in bepaalde onderdelen worden en of dat acceptabel is.

Reageren is niet meer mogelijk